TBMM Genel Kurulunda, Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın üçüncü bölümünde yer alan 56-83. maddeler kabul edildi. Optisyenlik Hakkında Kanun’a tabi meslek mensupları; mesleki faaliyetlerini geliştirip kolaylaştırmak, meslektaşlar arasında yardımlaşma ve iş birliğini temin etmek, mesleki ahlak ve disiplini tesis edip korumak üzere kamu kurumu niteliğinde optisyen-gözlükçüler odaları ve Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği kurulacak.
Odalar ile birliğin teşkili, bunların yurt içindeki ve yurt dışındaki faaliyetleri, organları, organların görevleri, toplantıları, karar alış usulleri, gelirleri, giderleri, seçimi, seçilme yeterlilikleri, seçimlerin yapılış usulü, fesih, tasfiye ve iptale ilişkin hususlar, mesleki sicil, hizmet bedellerinin ve aidatların tespiti, disiplin cezaları ile infaz ediliş usulleri, odalar ve birlik ile ilgili diğer iş ve işlemlere ilişkin yönetmelik hazırlanacak ve Sağlık Bakanlığının uygun görüşü alındıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanacak.
Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele edilmesi, vergiye gönüllü uyumun ve tahsilatta etkinliğin artırılması amaçlarıyla mükellefiyet, vergilendirme ve risk analizine yönelik her türlü bilgi, veri ve istatistiği toplamak suretiyle Risk Analizi Sistemi oluşturmak ve risk analizi çalışmaları yapmak, Gelir İdaresi Başkanlığının görevleri arasında yer alacak. Öte yandan tasarının, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce ruhsat alıp optisyenlik ve gözlükçülük yapanların, faaliyette bulundukları ilde optisyen-gözlükçüler odası kurulmasını takiben en geç 2 ay içinde odaya kaydolması ile kaydolmaması durumunda Bakanlıkça müesseselerin kapatılarak faaliyetlerine son verilmesini düzenleyen 82. maddesi ise AK Parti milletvekillerinin verdiği önergenin kabul edilmesiyle tasarıdan çıkarıldı.
Optik Gazete