Bu sorunları, camların gözleri farklı oranlarda büyütmesi veya küçültmesi, cam kalınlıklarının farklı olması, camların ağırlık farkı nedeniyle gözlüğün dengesiz olması ve ambliyopi (göz tembelliği) durumunun oluşması v.s. olarak özetleyebiliriz.
Camların gözleri farklı oranlarda büyütmesi veya küçültmesi
Anizometropi durumunda camlar arasındaki diyoptrik fark, gözlerin değişik boyutta görünmesine de neden olmaktadır. Anizokoninin sorun yaratmadığı durumlarda bile iki göz arasındaki görünüş farkı bazen sorun olmaktadır.
Çözüm: Verteks mesafesi minimum olarak monte edilen Asferik camlarla gözlerin büyüklük farkı azaltılabilir. Fakat camların oluşturduğu magnifikasyon farkı kişiyi ciddi olarak rahatsız ediyorsa, bu durumda en iyi çözüm kontakt lens kullanımıdır.
Gözlük camlarının magnifikasyon gücünün şu parametrelerin değiştirilmesine bağlı olarak ne yönde arttığını bilmek, genel bilgi açısından yararlıdır:
• Baz değeri yükseldiği zaman camların magnifikasyon (büyütme) gücü artar.
• Camların merkez kalınlığı arttığı zaman magnifikasyon (büyütme) gücü artar.
• Camların verteks mesafesi arttığı zaman magnifikasyon (büyütme) gücü artar.
• Camların indeks değeri düştüğü zaman magnifikasyon (büyütme) gücü artar.
Cam kalınlıklarının farklı olması
Sağ ve sol camın diyoptrik değerleri farklı olduğu zaman cam kalınlıkları da doğal olarak farklı olmaktadır. Yüzde yüz diyebileceğimiz çözümler olmamakla birlikte aşağıdaki öneriler iyi çözümler olarak kabul edilebilir.
Çözümler:
1. Reçete konveks ise ve stok camlar kullanılacaksa:
a. Farklı çapta camlar kullanılabilir.
b. Farklı indekste olan camlar kullanılabilir. Eğer bu çözüm tercih edilecekse (minimum sorun için) indeks farkları az olmalıdır.(1.56 ve 1.61 gibi veya 1.61 ve 1.67 gibi). Zira indeks farkı fazla olduğu zaman camların Bazları ve Abbe Değerleri arasındaki farklar sorun yaratabilir. Hatta camların renkleri ve A.R. kaplamaları da farklı olabilir. (Fakat farklı indekste olan camların Baz farkına veya Abbe Değerleri arasındaki en küçük farka tolere edemeyen kişiler de vardır).
2. Reçete konkav ise ve stok camlar kullanılacaksa:
a. Farklı indekste olan camlar kullanılabilir. Eğer bu çözüm tercih edilecekse (minimum sorun için) indeks farkları az olmalıdır. (1.56 ve 1.61 gibi veya 1.61 ve 1.67 gibi). Zira indeks farkı fazla olduğu zaman camların Bazları ve Abbe Değerleri arasındaki farklar sorun yaratabilir. Hatta camların renkleri ve A.R. kaplamaları da farklı olabilir. (Fakat farklı indekste olan camların Baz farkına veya Abbe Değerleri arasındaki en küçük farka tolere edemeyen kişiler de vardır).
3. Reçete konveks ise ve Rx camlar kullanılacaksa:
a. Farklı çapta (veya farklı boyutta oval) ve merkez kalınlığında camlar kullanılabilir.
b. Farklı indekste olan camlar kullanılabilir. Eğer bu çözüm tercih edilecekse (minimum sorun için) indeks farkları az olmalıdır.(1.56 ve 1.61 gibi veya 1.61 ve 1.67 gibi). Zira indeks farkı fazla olduğu zaman camların Abbe Değerleri arasındaki farklar sorun yaratabilir. Hatta camların renkleri ve A.R. kaplamaları da farklı olabilir. (Fakat farklı indekste olan camların Abbe Değerleri arasındaki en küçük farka tolere edemeyen kişiler de vardır).
4. Reçete konkav ise ve Rx camlar kullanılacaksa:
a. Camların merkez kalınlıkları (dolayısıyle kenar kalınlıkları da) farklı olarak üretilebilir.
b. Farklı indekste olan camlar kullanılabilir. Eğer bu çözüm tercih edilecekse (minimum sorun için) indeks farkları az olmalıdır.(1.56 ve 1.61 gibi veya 1.61 ve 1.67 gibi). Zira indeks farkı fazla olduğu zaman camların Abbe Değerleri arasındaki farklar sorun yaratabilir. Hatta camların renkleri ve A.R. kaplamaları da farklı olabilir. (Fakat farklı indekste olan camların Abbe Değerleri arasındaki en küçük farka tolere edemeyen kişiler de vardır).
Camların ağırlık farkı nedeniyle gözlüğün dengesiz olması
Camların ağırlık farkı neticesinde oluşan esas sorun, gözlüğün yüzde dengesiz olarak durması ve ağır olan tarafın burunun o tarafına daha fazla baskı yapmasıdır. Ağırlık farkının oluşturduğu sorunların çözümleri, kalınlık farkı nedeniyle oluşan sorunların çözümleri ile aynıdır. Yani, iki göz için farklı çapta, farklı kalınlıkta veya farklı indekste olan camlar kullanılabilir.
Ambliyopi (göz tembelliği) durumunun oluşması
Özellikle 4 yaş öncesi dönemde bir gözün retinası üzerinde oluşan görüntünün sürekli olarak puslu olması durumunda (Özellikle orta ve yüksek hipermetrop Anizometropi durumunda) neredeyse her zaman o gözde Anizometropik Ambliyopi olarak ifade edilen durum oluşmaktadır. Çok sık olarak rastlanan Anizometropik Ambliyopi iki gözün refraksiyonları arasındaki sferik değerler arasındaki farktan oluşabileceği gibi, astigmatizm farkından da oluşabilir. 4 yaşındaki (veya daha küçük) bir çocukta refraksiyonun Sağ gözde +1.00 ve Sol gözde de +4.00 olduğunu varsayalım. Hipermetropisi düzeltilmemiş olan bu çocuk 1 Diyoptri akomodasyon yaptığı zaman Sağ gözü ile uzaktaki bir objeyi net olarak görebilir. Böyle bir durumda sol gözü de 1 Diyoptri akomodasyon yapacak, fakat bu akomodasyonla hipermetropisinin sadece küçük bir kısmı düzeltilebilecek ve düzeltilmemiş 3 Diyoptri hipermetropi nedeniyle sol gözde elde edilen görüntü oldukça pus olacağından, beyin sağ gözdeki net görüntüyü dikkate alacak ve sol göz tembelleşerek bu gözdeki görüş keskinliği (tedavi edilmediği takdirde) %25’e kadar düşebilecektir. Anizometropinin oluştuğu yaş ne kadar küçük ise ve tedaviye ne kadar geç başlanırsa, görüş kaybı o kadar büyük olur. Gözlerin düzeltilmesi ve diğer tedaviler ne kadar erken zamanda başlatılırsa, Ambliyopik gözdeki Görüş Keskinliğinin artırılması şansı da o kadar yüksek olur. Ambliyopi tedavisi ne yazık ki 8-9 yaşlarından sonra olumlu bir sonuç vermemektedir. Fakat Anizometropinin 1 Diyoptrinin altında olduğu durumlarda genellikle Ambliyopi (göz tembelliği) oluşmamaktadır.
Özellikle orta ve yüksek hipermetrop Anizometropinin tedavi edilmemesi durumunda bazen şaşılık da oluşmaktadır.
Diğer olası sorunlar
• İki gözün yakın okuma adisyon ihtiyacının farklı olması. Anizometropinin 3 Diyoptri olduğu durumda iki gözün yakın okuma adisyon ihtiyaç farkı ancak 0.25 Diyoptri olmasına rağmen bazı durumlarda yakın okuma reçetesinde bu nedenle küçük modifikasyonlar yapmak gerekebilir.
• Binoküler görüşün oluşmaması. Anizometropinin “Orta” veya “Yüksek” düzeyde olması durumunda yukarıda söz ettiğimiz tüm sorunlara Binoküler görüş sorununu da ekleyebiliriz. Fakat Anizometropinin 1 Diyoptrinin altında olduğu durumlarda genellikle Binoküler Görüş (Derinlik hissinin varlığı ve Üç boyutlu görme) sorunu yaşanmamaktadır.