GÖZ ALTI MORLUKLARI

GÖZ ALTI MORLUKLARI

Dermatoloji Uzmanı Dr. Gül Yıldırım, demir eksikliğinin göz altı morluklarına sebep olduğunu söyledi.
Dr. Plus Dermatoloji Klinikleri Genel Koordinatörü Dermatoloji Uzmanı Dr. Gül Yıldırım, göz altı morluklarının genetik ve yapısal olarak göz kapağı derisinde pigmentasyon artışına bağlı olarak meydana gelebildiğini ya da uykusuzluk, düzensiz yaşam biçimi, alkol, sigara kullanımı gibi nedenlerle göz çevresindeki venöz dolaşımın yavaşlamasına bağlı oluşabildiğini belirtti. Atopik ve diğer bazı egzamaların da göz altlarında koyu halkalara neden olabildiğini dile getiren Dr. Yıldırım, “Demir eksikliği anemisi, bazı karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları da göz altı morlukları oluşumuna neden olabilir” dedi.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve yakın çekimGÖZALTI MORLUKLARIYLA NASIL BAŞ EDİLİR?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Gül Yıldırım, gözaltı morluklarıyla nasıl baş edileceği konusunda ise şunları söyledi: “Başlıca neden göz çevresinde damarlarda dolaşımın yavaşlaması olduğundan dolaşımı arttırmaya yönelik uygulamalar tedavide kullandığımız etkin yöntemlerdir. Öncelikle yeterli uyku tedavide ilk adım olacaktır. Bunun yanında gece yatmadan önce göz çevresi dolaşımını hızlandıracak masaj ile K vitamini ve C vitamini içeren kremler koyu halkaların hafiflemesine yardımcı olur. Derideki pigmentasyonun hafifletilmesine yönelik pigment açıcı kremlerin yanında profesyonellerce uygulanan peeling, mezoterapi, fraksiyonel lazer ile soyma, son zamanlarda popüler olan göz altı PRP uygulamaları etkili ve başarılı yöntemlerdir” ifadelerini kaydetti.

GÖZALTI MORLUKLARINI KREMLERLE GİDERMEK MÜMKÜN MÜDÜR?

Göz altı morluklarının, derecesine göre değişmekle birlikte düzenli olarak krem kullanıldığında leke ve morluk düzeyinde azalma gözleneceğini vurgulayan Dr. Yıldırım, “Göz altı kremlerinde kullanılan içerikler tedavinin etkinliğinde önem taşımaktadır. Göz çevresi dolaşımı düzenlemek üzere K vitamini ve kafein, pigment açıcı etki için C vitamini, laktobionik asit, üzüm çekirdeği ekstresi, retinol, kojik asid gibi etkili olabilecek içerikler aranmalıdır” diye konuştu.

GÖZALTI MORLUKLARINI GİDERECEK SERUMLAR VAR MIDIR?

Dr. Yıldırım, “Serumlar genellikle daha yoğun içerikte tedavi edici, etki potansiyelleri daha fazla olan kozmetik formlardır. Kremlerde kullanılan içeriklerin daha yüksek konsantrasyonunu içeren serumlar özellikle gece yatarken masajla kullanılırsa daha etkili olacaktır. Gözaltı morluklarını geçici olarak yok etmek için en çok uygulanan yöntem gizlemek yani kapatıcı kullanmaktır” dedi.

KAPATICI SEÇERKEN YA DA KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Göz altı kapatıcıların problemin sadece üzerini örtmek ve dış görünümünü geçici de olsa daha iyi duruma getirmek amacıyla kullanıldığına dikkat çeken Dr. Yıldırım, “Son zamanlarda göz altı morluklarını tedavi edici içerikler eklenen kapatıcılar kullanıma sunulsa da tedavi edici içerik düşük olduğundan göz altı tedavi edici krem ya da serum kullanıldıktan sonra istenirse üzerine mineral bazlı kapatıcı ürünler kullanılması daha etkili olacaktır” ifadelerini kaydetti.

TAKVİYE BESİNLERLE GÖZALTI MORLUKLARININ ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN MÜDÜR?

Dr. Yıldırım, vücutta ödeme yol açan durumların göz altında dolaşımı yavaşlatarak ödem ve mor halkaların belirginleşmesine neden olduğunu belirterek, “Bununla bağlantılı olarak su tüketiminin arttırılması, tuz alımının azaltılması ilk alınacak önlemler olmalıdır. Bunun yanında antioksidan içeriği yüksek olan meyve ve sebze tüketimi önemlidir. Renkli meyveler ahududu, böğürtlen, yaban mersini, C vitamininden zengin turunçgiller ve öğünlerimizde mutlaka yer almalıdır. Bunun yanında vitamin E içeriği yüksek ceviz, fındık gibi kabuklu kuru yemişler, yulaf, yumurta, sakatat ve sıvı yağlar lekelerin açılmasında yardımcıdır.

Bu tür hastalarda uygulanan göz kürleri nedene yönelik etki göstererek daha hızlı etki sağlamaktadır. Dolaşımı düzenlemek amacıyla mezoterapi tedavileri, derideki pigmentasyonu hafifletmek üzere yapılan peelingler ortalama 6 seans yapılarak özel maskeler ile sonlandırılmaktadır. Damarlardaki belirginliği hafifletmek ve göz altı çukurluklarını kapatmak üzere dolgu enjeksiyonları hızlı sonuç veren yöntemlerdir. PRP enjeksiyonları ile de uzun vadeli etkili sonuçlar alınmaktadır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir